Examen op vakantie

Een ‘padi’ cursus… klink best raar.

Blijkt uiteindelijk gelukkig niets met nagels te maken te hebben en verder ook geheel onschuldig. Dat is, zolang je lang genoeg je adem kunt inhouden dan.

O nee, juist niet! Padi is ‘Professional Association of Dive (scuba) Instructors’ dus onderwater avonturen. Rule #1: never hold you breath, als je longen je lief zijn. Elke 10m water staat gelijk aan een extra atmosfeer (luchtdruk op het droge) erbij. Naar beneden zal de lucht dus krimpen maar wanneer je stijgt zal deze uitzetten en je longetjes zijn geen ballonnetjes…

Gelukkig werd ik goed gespeend met de nodige theorie over safety, equipment, divetables en meer van dat leuks tijdens je vakantie. Eerst in een sneltreinvaart daar doorheen resjeesd en het examentje ingekopt. Is dat niet wat slordig gezien de risico’s zou je denken? Nou dat valt wel mee aangezien de instructeur Marc bij nagenoeg elke vraag commenteerde “Hugo, think less, it’s an american course…” Maar goed, deze luxenburger had ook wel een commentaartje voor fransozen, duitsers en bij een ander publiek ook vast wel een hollandse noot.

Na wat trek en rekwerk had ik een wetsuit dat paste en konden we beginnen met de water acrobatiek. Probeer maar eens in half diep water, met duikbril op je kop en een kilo’s zware duikfles op je rug, een paar zwemvliezen aan te trekken… Uiteraard blijkt daar een handig truckje voor te zijn: Je vest kun je opblazen en leeg laten lopen om zo je drijfvermogen te corrigeren. Want uiteindelijk gaat het bij duiken blijkbaar om zo min mogelijk doen! Goh, wat jammer…

Onder water volgen de nodige oefeningen die er met name op gericht zijn om om te gaan met verlies van spullen of gebrek aan lucht. Paniekbestrijding is het devies.

Waar ik het meeste last van had was het inhouden van mijn lachen om de kleine kleurige visjes die steeds tijdens het voordoen van een oefing door Marc pontifikaal onze duikbrIllen als indringers zag en deze dus furieus bedreigden en soms ook aanvielen. Ook de spreuken op de onderkant van de tanks, zoals ‘i’m wearing pink panties’ of ‘stop following me’ deden mijn luchtvoorraad geen goed.

Al met al alles succesvol mogen doorstaan en de laatste duik zelfs met Lies als buddy mogen doen. Ondertussen schildpadden, slangen, vliegtuigwrak en allerlei kleurige beestjes en koralen mogen bewonderen. Kortom, succes. Helaas, weer een hobby erbij….

2 comments

Comments are closed.