Broem broem tsjilp tsjilp

Wat als je de (paradijs) vogels wilt zien?

Wat als je de paradijs vogels wilt zien en je moet opstaan voordat de vogels wakker worden?

Wat als je de paradijs vogels wilt zien, je moet opstaan voordat de vogels wakker worden en je moet eerst anderhalf uur door het oerwoud lopen?

 

Juist, 0400 uur opstaan!

Boompje klimmen

We zijn drie dagen in de huid van een vogelliefhebber gekropen en hebben met verrekijker en camera ons in kleine hutjes gepropt met alleen 2 kijkgaten en getuurd naar allerlei vogels.  Wat zijn ze mooi, zelfs de plaatselijke spreeuw en mus ziet er exoties uit. Zeker de paradijsvogel,  extraordinair paradijsvogel (=magnificent bird of paradise), zwarte vogel met witte spriet op z’n kop, groenegloed spreeuw achtige,  groene parkiet achtige met blauwe kop en witte halsrand, rodegloed spreeuw achtige, meesje met wit op zijn hoofd rode nek zwart met wit gespikkelde borst,  en dé afval scheidende vogel. Verder tal van witte kakkatoe gezien. Tweemaal kwam er een  gevechtshelicopter voorbij suizen met zwarte vleugels en grote snavel. En natuurlijk een kakofonie aan getsjielp en gekrijs. Thuis maar eens uitzoeken wat we precies gezien en gehoord hebben… geen Polyfinario in ieder geval.

Luchtafweergeschut

Nu verwachten jullie natuurlijk prachtige foto’s van deze vogels maar we hadden niet zo’n zin om een lens van 20.000 euro aan te schaffen en hebben het gewoon met onze cameras moeten doen.  Een paar shots zijn wonderbaarlijk goed gelukt. Verder vooral veel mentale foto’s genomen en domweg genoten van elk vogelmomentje.

 

Magnifieke paradijsvogel
Magnifieke paradijsvogel
Paradijsvogel

Hans, onze gids was helaas niet in staat om ons te gidsen ivm ziek kind/ziekenhuis, dus zijn broer, zwager en zoon namen de honneurs waar. Heel avontuur! Aangezien we geen Indonesisch kunnen (behalve trimakasie=dank je wel) en de familie totaal 10 woorden Engels sprak was het elke keer weer een verrassing naar welke vogels we zouden kijken, of wat de bedoeling was, zeker omdat dit een ‘homestay’ was. Maar met handen en voeten kwamen we er prima uit!

Keuken in homestay, houtskoolfornuis

We slepen met deze mensen in een huisje van de familie.  We hadden een kamer, alleen met een matras en een flecedekentje. Paar plastic stoelen en een tafel (allemaal voor ons neergezet denk ik) in de “woonkamer”. Je dronk water of thee en elke middag en avond kwam een buurman met vrouw en stoet kinderen (nieuwsgierig) ons eten brengen: van gebakken banaan tot aardappelstamppot, rijst en snijbonen met een soort paksooi. Ansjovis met tomatensaus uit blik, gebakken ei en kroepoek. Alles was heerlijk. Aan het begin liepen ze op tenen om ons heen,  maar naarmate de dagen voorbij gingen werden ze losser totdat ze luid zingend rond hun huis liepen.

De hele toestand in de bergen ligt aan de enige doorgaande weg. Nou ja, weg….? Aan de zijkant zijn ze her en der bezig afwaterkanalen en bescherming tegen kleine grondverschuiving aan te brengen. Verharding is er niet, de putten worden zo af en toe dicht gewalst. Voor transport sjeezen er dus heuse 4×4 pickups heen en weer. Omdat bijna alle huizen langs deze weg liggen kent iedereen elkaar wel z’n beetje en is het een continue gezwaai en getoeter als er weer eentje voorbij stuift.

Vervoer hier

Wanner er een rit naar de stad gaat, zoals voor ons, word er eerst een kleine ronde gedaan door een naastgelegen dorp waar onze gidsen vandaan komen. Deze zijweg heeft al helemaal grootheidswaanzin om zichzelf zo te noemen. Je rijdt hier en daar gewoon een stuk door een rotsige rivier.

Dat liet op de heen en terugweg wel duidelijk verschil in stuurmanskunsten zien. En scheldwoordenschat, want elke schraap aan de onderkant van het al verhoogde onderstel werd gevolgd door een gelukkig niet te verstane verwensing. We houden het dan maar op botvieren van frustratie dat wanneer de weg enigszins glad en asfalt werd het pendaal op de bodem ging en zelfs de al flink doortuffende locale coureurs met toeter en lichtseinen uit de weg geruimd werden. Pfff, relaxed is anders…

5 comments

  1. Weer is stukken beter. Gewoon lekker siesta houden in de middag, is toch tussen de duiken door. Alleen uitkijken dat je niet levend verbrand, op een varend bootje merk je dat bijna niet

  2. Oja, want momenteel zitten we dus op Raja Ampat. In de bergen bij de vogeltjes was het sowieso prima te doen, ‘snachts een keer bijna koud zelf potdorie

Comments are closed.