Go where not many have gone before

We gingen snorkelen op een strandje in Biak; Aniggopi. Een geliefd strandje bij de lokale bevolking. De auto met chauffeur die we bij het hotel hadden geregeld zou ons om vijf uur weer ophalen. Daar aangekomen was er een soort school evenement, de hele buurt was uitgelopen en vertrokken in verschillende taxi’s, brommertjes en auto’s. Gelukkig in verlatende richting van het strand af.

Als we ergens zijn kijken de mensen ons na. Kinderen roepen, lachen en als we ergens langer zijn vragen ze of op de foto met ons mogen. Eenmaal ja, durven hun vriendjes en vriendinnetjes ook en is het hek van de dam.
Je verwacht dan bijna een camera obscura met fosforflits maar dan komen de nieuwste canon spiegelreflex camera’s en smartphones uit de tas en worden we omringt door klasgenoten. Hoezo foute verwachting….

Op het vliegveld creatief met spuitbussen

Het eiland Biak is schoon, en de basis is goed geregeld. Mooie huisjes van prachtig hout en steen. Elektriciteit. Aan de andere kant zijn we als blanke Europeanen een bijzonderheid. Blijkbaar. Maar waarom? We vermoedden dat de meeste toeristen ouder zijn. Of dat ze niet zonder gids zijn en gewoon niet in de gelegenheid zijn om elkaar (toerist vs locals) te leren kennen of begroeten. Wij, als toeristen zijn bij voorhand achterdochtig, voelen ons ongemakkelijk, en verschuilen ons onwetend in een blikken kooi met airco.

Dan is het moeilijk om elkaar te begrijpen en elkaar te leren kennen. Maar als dat éénmaal lukt, is dat zo’n opluchting. We zijn allemaal gewoon mensen die nieuwsgierig zijn naar elkaar. En de mensen hier zijn de liefste mensen; toen we op het strand waren en ik aan een oude visser, die daar lekker met zijn vrienden zat, vroeg of hij op onze spullen wilde letten beantwoorde hij ons door zijn duikbrilletje aan te bieden. Geweldig! Ik had in handgebaren op mijn ogen gewezen en vervolgens naar onze zwemspullen, vandaar zijn logischer conclusie, “ze wil mijn duikbrilletje lenen!.”

Chauffeur en selfy

Iets meer gezwaai later was hij met zijn maten naast ons afdak prieeltje gaan zitten en zou hij onze spullen in de gaten houden. We gaan snorkelen! Ik probeerde te tellen hoeveel visjes er in een vierkante meter zat maar ik denk echt dat er zeker 50 – 100 waren. Het is alsof je in Scheveningen het water in loopt, je hoofd onder water steekt en vervolgens een aquarium in kijkt. Het koraal is wel grijs zo dicht bij de kust maar de visjes talrijk en kleurrijk. Heel bijzonder nog nooit gezien behalve de Filipijnen.

En er is hier geen hotel of vakantiehuisjes, geen enkele (blanke) toerist, alleen lokale bevolking en de vissers. Wat een mooi pareltje deze plek.

Het klinkt als een paradijs maar vergis je niet, het kost tijd, moeite en veel geduld om er überhaupt te komen. Vervoer is het grootste probleem. Er is geen reisbureau of businstructie. Straatnaambordjes zijn nog niet ontdekt of misschien die onleesbare dingen zo nu en dan. Men begrijpt niet dat je naar het strand wilt om voor een uurtje te snorkelen. En zelf heb je geen vervoer behalve een hotelfiets zonder slot. Taxibusjes kan, maar het is 45min ver en dat is niet geschikt voor deze busjes, die de hoofdweg langs het vliegveld (loopafstand van ons hotel) pendelen. En grotere lijnbussen uitvogelen… daarvoor zijn we hier te kort. Na zoeken op Maps konden we het plekje – waar we de dag ervoor met onze dagauto plus door gids geïnstrueerde chauffeur (was zijn broer) geëindigd waren – vinden en de receptie uitleggen dat we daarnaartoe een dropoff en pickup wilden. Natuuuuurlijk was dat geen probleem. Pff. ‘Ja’ knikken en achter de ogen geen licht zien branden zijn ze ook erg goed in hier ;-p

Vannacht verlaten we dit eilandje om even te kijken hoe het in de binnenlandse stad Jayapura gesteld is.

Klein lokaaltje voor de bagage

6 comments

 1. Foto’s zijn te zwaar voor de huidige internet verbinding, maar volgen zo snel mogelijk!

 2. Wat bijzonder allemaal en ook een heel gepuzzel. Wij zitten nog op Corsica en gaan morgen met de boot naar Livorno. Zelf geregeld

 3. Haha klinkt ons onze dagelijkse kost in China bij de ontoeristische steden waar ze geen woord Engels spreken haha.. Google translate downloaden en daarmee proberen maar
  Sterkte met de taalbarriere en geniet ervan!!

 4. Ha goed geregeld mam. Heel veel plezier in Italië/Frankrijk nog!

  Ja, we merken nu wel na een paar dagen in Papoea, dat alles ook veel makkelijker gaat. Het zijn altijd de eerste dagen waarbij je de dingetjes langzaam uitvogelt.

 5. Пополение баланса Авито (Avito) за 50% | Телеграмм @a1garant

  Здравствуйте, дорогие друзья!

  Всегда рады предоставить Всем вам услуги по пополнению баланса на действующие активные аккаунты Avito (а также, абсолютно новые). Если Вам требуются определенные балансы – пишите, будем решать. Потратить можно на турбо продажи, любые платные услуги Авито (Avito).

  Аккаунты не Брут. Живут долго.

  Процент пополнения в нашу сторону и стоимость готовых аккаунтов: 50% от баланса на аккаунте.
  Если требуется залив на ваш аккаунт, в этом случае требуются логин и пароль Вашего акка для доступа к форме оплаты, пополнения баланса.
  Для постоянных клиентов гибкая система бонусов и скидок!

  Гарантия:

  И, конечно же ничто не укрепляет доверие, как – Постоплата!!! Вперед денег не просим…

  Рады сотрудничеству!

  Заливы на балансы Авито
  ________

  авито кошелек как завести
  как пополнить кошелек авито через киви
  авито деньги в долг под залог
  брут аккаунты авито
  как вытащить деньги с авито

 6. Пополение баланса Авито (Avito) за 50% | Телеграмм @a1garant

  Приветствую вас, дорогие друзья!

  Будем рады предоставить Всем вам сервис по пополнению баланса на действующие активные аккаунты Avito (а также, совершенно новые). Если Вам необходимы определенные балансы – пишите, будем решать. Потратить можно на турбо продажи, любые платные услуги Авито (Avito).

  Аккаунты не Брут. Живут долго.

  Процент пополнения в нашу сторону и стоимость готовых аккаунтов: 50% от баланса на аккаунте.
  Если требуется залив на ваш аккаунт, в этом случае требуются логин и пароль Вашего акка для доступа к форме оплаты, пополнения баланса.
  Для постоянных клиентов гибкая система бонусов и скидок!

  Гарантия:

  И, конечно же ничто не укрепляет доверие, как – Постоплата!!! Вперед денег не просим…

  Рады сотрудничеству!

  Заливы на балансы Авито
  ________

  авито аккаунт рф
  как перевести деньги с кошелька авито на киви
  купить смарт баланс 10 на авито
  как восстановить аккаунт на авито если нет доступа к почте
  удаленный аккаунт авито

Comments are closed.