Raja Ampat, duikersparadijs

Hermitcrab 5mm groot

De Hermitcrabs zijn de eerste die wakker worden op het eiland “Gam”. Hobbelend krioelen ze over het zand, vreemde sporen achterlatend met het gesleep van hun huisje, tussen de stoelen van de “eetruimte” door. Vier grote zelfgemaakte houten tafels waar de 12 tot 16 duikerfanaten zich rond 7 uur verzamelen voor het ontbijt, tegelijk met de honden en de pups die het zich gemakkelijk maken tussen de benen van de duikers en promt weer in slaap vallen. Waakhonden tegen de krabben, toch handig.

Waakhond tegen grotere krabben

Om kwart voor 8 wordt er een briefing gegeven aan de duikers op de jetty, een lange houten steiger over het koraal van het huis-rif heen waarbij je al een kijkje kunt nemen in de onderwaterwereld; de zebravissen begroeten je vrolijk, terwijl een papegaaivis druk doende voorbij zwemt.

De Jetty

Om acht uur klinkt er een doordringend oproep door obi-Mike-kinobi: “chueck and dubblechueck yur iquipmeant, wheights, irr, mesk and finns”. Zijn ierse bloed verlochend hem niet. De duikers hobbelen de bootjes in, vol verwachting wat deze dag hen zal brengen.

Obi-Mike-kanobi

Een duiker slaakt een gelukzalige zucht, wat heerlijk om te duiken zonder blind te zijn of te klooien met lenzen, en pakt haar nieuwe gele duikbril zonder glazen op sterkte.

Gele en blauwe duiker

Na 10 tot 20 minuten komen de duikers aan op hun geplande duikspot. In een groepje van vier verdwijnen ze in de kobold blauwe heldere nattigheid, bubbels achterlatend aan de oppervlak. De duiker met de gele duikbril houdt stevig een blauwe onderwatercamera vast. Zien is een ding, herkennen heeft wat naslagwerk naderhand nodig.

Hugo aan het Duiken!?

De duikers dalen af tot 15 meter en een sterke, maar voor raja ampat bekende stromingen duwd de duikers snel langs het rif. Na een tiental meters en een paar finslagen komen de duikers in de luwte van een hoog boven zich uitorende koraalrots. De gele duikbril, nouw in de gaten gehouden door een duiker met een blauwe rashguard, probeerd op haar kop en foto te maken van een naaktslak, haar favoriete.

Om mijn kop

 

 

Naaktslak

Plots getik, obi-Mike-kinobi, plaats zijn hand rechtop op zijn voorhoofd, shark! Een baby black-tip-shark dobbert voorbij. Net als de gele en blauwe duiker zich weer op de naaktslak willen storten wordt hun blik gegrepen door een wild zwaaiende duiker en nieuwsgierig zwemmen ze er op af.  Voor hun ogen zien ze een platte pannenkoek,  een hele grote pannekoek met twee ogen, vinnen  en een staart…dat zo hoorde de duikers later is een wobbegong haai.

Hugo en koraal

De duik vervolgde zich tussen prachtig koraal en met de meest fantastische maan-, kogel-, en pijpvissen. De gele duiker probeert angstvallig tegen de stroming in een schildpad te filmen terwijl de blauwe duiker voor het eerst een sting ray weg ziet vluchten.

Visjesss

 

 

2 comments

  1. Heyyy de wobbegong, leuk. Fijn dat het zo goed bevalt. En ik zie je al helemaal tegen de stroming in proberen te gaan…must.. film…turtle…and….pfffsjoefffff hahaha. Goeie vluchten terug naar huis. X

Comments are closed.