Niks zouteloos

We gooide in overleg met onze gids Rufus de planning overhoop. Een dag langs dorpjes lopen en rondrijden is leuk, maar om de volgende dag precies hetzelfde te doen alleen een andere stam…neehhh heb je niet iets actievers! Wat je vraag kun je krijgen! Hij wist nog wel een leuke wandeltocht naar een zoutwater bron, ongeveer 1,5 uurtje lopen. Zo gezegd zo gedaan.

Wat is de omgevingen hier prachtig!

Natuurlijk kun je naar de bron staren maar dat is veel te saai vond Rufus. Hij zou wat Dani mensen van gisteren vragen om mee te lopen en te laten zien hoe je zout uit deze bergbron haalt via bananenstammen. Zo maakte we kennis met Caroline en Nieseloe! Twee oudere dames – natuurlijk in klederdracht want dat hoort bij toeristen – al ketend en grappen makend hobbelden (sneller dan ons gestuntel hoor) ze op blote voeten en borsten de berg op. Vooral Caroline was er eentje! Gekke bekken trekken en dansjes doen, en volgens Rufus overal de draak mee steken.

Caroline doet een dansje, en ik rook een sigaretje van een tabaksblad

Het was een prachtige tocht… naar boven… aargh! Nee hoor, was prima te doen. Hugo grapte halverwege dat hij zijn eigen zout aan het extracten was, flink zweten zo de berg op.

Hoger, hoger en hoger naar de zoutwater bron

Veel geleerd van Caroline over bepaalde plantjes; DEO van de jungle: cold leave. Een blad dat je afkoelt door het onder je oksels te dragen. Briljant toch! Wel uit de schaduw plukken natuurlijk. Ook de tabaksplant hebben ze laten zien en nog wat andere voor het maken van pigment van hun zelfgemaakte tasjes. Ja ja, er worden spullen verkocht aan toeristen maar all made in Papoea, niet China… Nog niet 😘

Fotoshoot, Hugo met verentooi van Caroline

Na en verplichte fotosessie ( je krijgt de mensen niet aan het verstand dat je juist niet moet poseren maar gewoon moet doen. Zucht…) gekeken hoe ze uit deze bron met bananenstammen zout maken. De schors in reepjes bundelen, kneuzen en weken. Daarna drogen en verbranden. Het is zwart zout niet wit (laatste deel werd ons verteld en hebben we verder niet gezien).

Bananenstammen worden gerilt en daarna in slierten getrokken.
Caroline en Nieseloe doen voor wat de vrouw rechts in het blauw echt aan het doen is met haar zoontje; zout ontrekken uit de bron

 

 

 

 

 

 

 

Al met al een geslaagde tocht dat we afsloten met een bezoekje aan de Wamena koffie winkel. Grote koffieplantages, maar nergens echte koffie te krijgen! Schandalig! Hugo heeft een zooi bonen en wat losse koffie voor nu gekocht. Als er warm water is hebben we niet alleen thee, maar nu ook koffie in onze backpack.

Terugweg weer naar beneden.

■ eten kopen
Egel – onze chauffeur in Wamena – had ons die ochtend naar het begin van de berg gebracht. Op de terugweg stopten we bij een supermarkt waar alleen maar houdbare artikelen te vinden waren. Op de markten die 6,5 dagen per week beschikbaar zijn, kan je verse groente, fruit en vlees vinden. Het is dat alleen lastig als blanke om daar te lopen want je wordt gelijk belaagd door een paar lijmsnuivers, zowel kind als een volwasse man. De volwassene duwden zich letterlijk tegen Hugo aan. Kind kwam bij mij bedelen. Maar het enige wat je kan doen is om ze te negeren en niet te veel met geld wapperen.

 

■ Verslaving
Rufus geeft de mensen van de dropjes sigaretten, soort betaalmiddel om goede vriendjes te blijven met ze. Ze zijn kettingrokers; allemaal. Daarnaast zijn heel veel mensen verslaafd aan bitter-nuts, een Indonesische overgevlogen verslaving. Je krijgt daar een rode mond van en ziet er heel naar uit. Én omdat er saltpeter o.i.d. in verwerkt zit is de kans op schade in je mond groot.

3 comments

    1. Nee, het verschil is dat alles nog puur is. Dus behalve de klederdracht gaat alles nog zoals ze altijd deden. Toerisme is iets bijzonders, ze zijn nog niet “verpest”, om het zo even te zeggen. En overal wat je komt wordt je met open armen ontvangen. Zo bijzonder. Enige vergelijking waren de rijstvelden in Banaue… maar dan ook wee anders

  1. Heel herkenbaar. Waren het Betel noten? Lekker rode mond en rode spuug?
    Wordt er ook nog een namaak oorlogje voor jullie gespeeld? Konden jullie een keus maken uit de vele kerken in Wamena? Leny en Henk

Comments are closed.